IN MEMORIAM Драга Миловановић (1968-2020)

Објављено среда, 08 април 2020

IN MEMORIAM

Драга Миловановић (дев. Капларевић)

(1968-2020)

draga

Наша драга колегиница, архивски саветник Историјског архива Краљево Драга Миловановић, рођена Капларевић, напустила нас је заувек 6. априла 2020. године.

Иако није губила наду, нити се предавала до последњег тренутка, омиљена колегиница изгубила је битку за живот 6. априла 2020. године.

Као дипломирани историчар започела је рад у Историјском архиву Краљево 1996. године и одмах оправдала своје име, стекла је наклоност свих. После успешно обављеног приправничког стажа положила је стручни испит из архивистике и добила стручно звање архивист. Преузела је без тешкоћа самосталан рад на сређивању и обради архивске грађе, изради информативних средстава, вођењу евиденција о архивској грађи и архивском депоу, у служби надзора, на приређивању изложби докумената и осталим архивистичким пословима. Успешно и ненаметљиво обављала је и послове заменика директора Архива.

Добар део њеног стручног ангажовања заузео је рад на научноинформативним средставима. Приредила је друго издање Водича архива у Краљеву, а од 2011. године својим знањем и искуством доприносила је раду републичке Редакције за едицију Водич кроз архивску грађу Србије.

Успешни рад донео јој је највише стручно звање у архивистици - архивски саветник.

Поред непосредног рада са архивском грађом нашла је време и за стручне расправе. Писала је о суштини акта о утврђивању културног добра и упису у Регистар архивске грађе. Потрудила се да појасни и појам „књига“ у архивистици. Бавила се и темема из историје – Аустроугарском окупацијом у Првом светском рату, основним школама у Студеничком срезу и реквизицијом у Краљеву 1945. године. Радила је и на изложбама докумената које су допринеле општој свести о значају архива и архивске грађе.

Као члан Архивистичког друштва Србије посебно је била присутна у подружници.

Остаће у сећањима као предани радник, колегиница благе нарави и добрих намера, омиљени сарадник и поуздан пријатељ.

С мајчинском љубављу предано се старала о својој породици и уз несебичну помоћ супруга одгајила је студенткињу и матуранта.

Кратка биографија са библиографијом.

У Краљеву, 8. априла 2020. г.

Радомир Ристић,   архивски саветник у пензији