In memoriam др Богдан Лекић (1932-2021)

Објављено четвртак, 28 октобар 2021

Недавно нас је напустио колега др Богдан Лекић. Архивистичко друштво Србије се с поштовањем опрашта од уваженог колеге.

Др БОГДАН ЛЕКИЋ (1932-2021)

Биографија

Богдан ЛЕКИЋ рођен је у Пећи 1932. године. По образовању историчар, цео свој радни век, поред историјских радова, посветио је архивистици и унапређењу исте.

Учитељску школу завршио је у Призрену, а Вишу педагошку школу у Нишу. Дипломирао је на Катедри за историју Филозофског факултета у Скопљу.

Докторирао је 1983. године на поменутом Факултету (ментор др Бранко Петрановић). То је био један од првих докторских радова из области архивистике.

Радио је у Историјском архиву Београда, затим, Архиву Србије, да би свој радни век завршио као самостални саветник, на месту помоћника директора у Архиву Југославије.

Прилоге из историје и архивистике објављивао је у домаћим и страним стручним часописима и зборницима. Учествовао је на многобројним конференцијама и саветовањима у Југославији и иностранству.

Радио је и као уредник часописа Архивски преглед и Архивист.

Био је дугогодишњи предавач и члан Комисије за полагање Стручног испита из области заштите архивске грађе. Предавао је Архивско законодавство Југославије: 1918-1974.

Своја стручна знања сажео је у књизи Архивистика 2006. године. Овај приручник има значајну улогу и представља парадигму нових решења за одређене области дотадашње архивистичке теорије и праксе. Треба напоменути да је Архивистика др Богдана Лекића написана тридесет година након последњег штампаног Приручника из архивистике из 1977. године, публикације свих релевантних аутора бивше Југославије.

Данас, овај приручник користе не само архивисти, већ и студенти на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду као и на Катедри за историју Филозофског факултета, као обавезну литературу из ове области.

Аутор је публикација:

Архивски извори за историју социјалистичке Југославије : 1943-1953, Београд, 1987.

Државне границе и унутрашња територијална подела Југославије, Београд, 1991.

Привредна политика Владе ФНРЈ: записници Привредног савета Владе ФНР: 1944-1953, књ 1-4, Београд, 1995.

Аграрна реформа и колонизација у Југославији : 1945-1948, Београд, 1997.

Архивистика, Београд, 2006.

Свој животни и радни век др Богдан Лекић провео је у Београду са супругом и двоје деце. Преминуо је 4. октобра 2021. године.

Весна Лекић Поповић