Одржан састанак Раднe групe за израду модела аката / образаца за јавне архиве у Републици Србији

Објављено уторак, 16 август 2022

У Државном архиву Србије, са почетком у 10 сати, 4. августа 2022. године одржан је састанак Радне групе за израду модела аката / образаца за јавне архиве у Србији коју чине чланови делегирани испред Архивистичког друштва Србије и Државног архива Србије.

Радна група је на састанку дефинисала и три модела решења, која јавни архиви доносе на основу члана 16. Закона о архивској грађи.

На састанку се осим о моделима аката разговарало и о закључцима са радионице коју је организовао Архив Војводине на тему Прекршајни поступак за неизвршавање обавеза стваралаца и ималаца архивске грађе и то да: записник о стручном надзору треба да потпише и представник ствараоца/имаоца; рокови за мере треба да буду што краћи због застарелости, да се Закон о архивској грађи и архивској делатности измени тако да се уведе прекршајни налог, мере треба да се изричу решењем, а не записником, да је веома важно прецизно утврђивање времена догађаја итд.

Разговарало се и о одредби члана 15. став 2. Закона у вези са „кровним“ листама које треба да донесу одређена министарства, о примени Закона о општем управном поступку у поступцима које Архив врши по основу својих надлежности, затим о прописима који уређују надлежност судова. Договорено је да се размотри могућност организовања посебне радионице која би имала за тему само заштиту архивске грађе и документарног материјала правосудних органа.

Наредни састанак биће одржан 18. августа 2022. године у Државном архиву Србије.