ПИСМА АДС МИНИСТРУ КУЛТУРЕ, МИНИСТРУ ФИНАСИЈА И ДИРЕКТОРИМА АРХИВА У СРБИЈИ ПОВОДОМ НЕДОУМИЦА У ВЕЗИ СА ПОВЕЋАЊЕМ ПЛАТЕ

Објављено уторак, 21 новембар 2017

Архивистичко друштво Србије је на адресе Министарства културе и информисања Републике Србије, Министарства финансија Републике Србије, Архива Србије, Архива Војводине и свих историјских и међуопштинских архива послало писма у коме изражава незадовољство и збуњеност у вези са најављеним повећањем плата у сектору културе за 2018. годину. Писмо упућено Министарству културе и информисања гласи:

Министарство културе и информисања Републике Србије

Влајковићева 3, Београд

Кабинет министра

Господин Владан Вукосављевић

ПРЕДМЕТ: Износ повећања плата у установама културе у 2018. години

Поштовани господине Вукосављевићу,

Поводом објављеног „Упутства за припрему буџета Републике Србије за 2018. годину и пројекција за 2019. и 2020. годину“, као и „Упутства за припрему одлуке о буџету локалне власти за 2018. годину и пројекција за 2019. и 2020. годину“, које је недавно донео министар финансија, Архивистичко друштво Србије, као најстарије струковно удружење запослених у архивима у Србији сматра неопходним да реагује.

У јавним саопштењима чланова Владе Републике Србије, који су позвани да говоре о планираном повећању зарада у јавном сектору за 2018. годину, више пута је саопштено да је за сектор културе планирано повећање од 10%. О томе говори и „Упутство за припрему буџета Републике Србије за 2018. годину и пројекција за 2019. и 2020. годину“, у коме је на страни 7 прецизно наводено да се повећање плата од 10% планира „у установама социјалне и здравствене заштите и установама културе“.

Међутим, у „Упутству за припрему одлуке о буџету локалне власти за 2018. годину и пројекција за 2019. и 2020. годину“, на страни 13, у делу планирања укупне масе плата за кориснике буџета локалне власти, не наводи се посебно износ повећања плата за „установе културе“. Овим Упутством, на истој страни 13, планирано је повећање од 10% само за предшколске установе, док је за све остале буџетске кориснике локалне власти планирано 5%. Из наведног изводи се закључак да је Упутством за припрему буџета локалне власти предвиђено повећање плата у установама културе у 2018. години од свега 5%.

Због горе наведеног Архивистичко друштво Србије изражава у име својих чланова збуњеност и незадовољство изнетим различитим предлозима за повећање плата у сектору културе. У вези с тим с правом се питамо да ли ће повећање плата у 2018. години за запослене у установама културе бити 10% или 5%? Намеће нам се и питање да ли ће повећање плата за неке установе културе бити 5%, а за неке 10%?

Познато је колико су уопште мала издвајања за културу, посебно за зараде запослених. Познато је да се до сада врло често, посебно од стране локалних самоуправа не поштују предвиђени коефицијенти за обрачун зарада запослених у култури, већ се плате обрачунавају и исплаћују са умањеним коефицијентима. Познато је и да у појединим локалним самоуправама плате запослених у култури касне и по неколико месеци. Познато је и да поједине установе културе и локалне самоуправе не вреднују кроз плате  стечена стручна звања запослених у архивима, једноставно их не признају. Познато је и колико су ниска примања запослених у установама културе и да су већ дужи низ година та примања испод републичког просека, иако су запослени у архивским установама у највећој мери са високом стручном спремом. Познато је и да запослени у архивима Србије, поред заштите културне баштине врше и веома значајан и одговоран посао у заштити државне имовине, заштити имовине и права грађана Републике Србије, заштити наше историје, културе и трајања на овим просторима. Познато је и да су запосленима у архивима, као и другим установама културе 2014. године смањене плате изменама закона у делу обрачуна минулог рада и смањењем суме плата за 10% у циљу уштеде у већем делу јавног сектора. Повећања плата која су уследила нису увек била намењена и за запослене у култури. Плате запослених у култури/архивима нису враћене на пређашњи ниво, напротив, још увек се налазе испод нивоа пре смањења 2014. године. Очекивало се да ће најављеним повећањем у 2018. години у износу од 10% та неправда према сектору културе бити исправљена.

Поштовани министре, позивамо Вас да се, у складу са функцијом коју обављате, заузмете за запослене у култури и обезбедите најављено и планирано повећање плата од 10% почевши од јануара 2018. године за све запослене у култури без обзира да ли им је оснивач Република Србија, аутономне покрајине  или локалне самоуправе, јер сви радимо исти посао, подједнако значајан и битан за Републику Србију. Пред сектором културе сте најавили озбиљне и велике изазове и задатке. Поред чињенице да се број запослених знатно смањује, да је број запослених неуједначен по архивским установама, да се отпуштање људи врши без праве анализе потреба и искључиво по паушалним налозима локалних самоуправа, сада прети опасност и да запослени у култури не буду подједнако уважени када је повећање плата у питању. Неопходно је да учините све како би се кроз Закон о буџету за 2018. годину неправда према запосленима у култури подједнако исправила, а установе културе колико-толико могле да испуњавају своју основну функцију.

Позивамо Вас да спречите и зауставите даље маргинализовање и деградирање установа културе, међу њима и архивске професије у Србији. Зато молимо да нас у писаној форми известите о томе шта ћете предузети да заштитите запослене у установама културе и обезбедите њихов бољи материјални положај у будућности, конкретно шта ћете учинити и које кораке предузети у вези са горе наведеним нејасноћама око висине повећања плата у сектору културе за 2018. годину.

Обавештавамо Вас и да смо по истом питању упутили допис Министарству финансија Републике Србије, Архиву Србије и Архиву Војводине као матичним установама, као и свим архивима у Србији.

У Београду,                                                                         Архивистичко друштво Србије

22.11.2017.                                                                                          Председник

Мирослав Дучић

ПИСМО ЗА МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ.

ПИСМО ЗА ДИРЕКТОРЕ АРХИВА СРБИЈЕ, АРХИВА ВОЈВОДИНЕ, ИСТОРИЈСКИХ И МЕЂУОПШТИНСКИХ АРХИВА МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ.