Потписан протокол о сарадњи између Удружења архивских радника Републике Српске и АДС

Објављено петак, 30 новембар 2018

Поводом обележавања стогодишњице од ослобођења Бањалуке у Првом светском рату, Архив Републике Српске је у просторијама Банског двора, 27. новембра  2018. године, припремио изложбу архивских докумената под називом Бањалука 1918. Изложба је приређена сећање на 21. новембар 1918. године, када је Бањалука ослобођена у Првом светком рату и  27. новембар 2018. године, када је   Народно вијеће Бањалуке  донело одлуку о присаједињењу Краљевини Србији.

У оквиру свечаности, а на ицијативу Душана Поповића, председника Удружења архивских радника Републике Српске, у просторијама Архива Републике Српске 27. новембра 2018. године, потписан је протокол о сарадњи са Архивистичким друштвом Србије. Протокол је у име АДС потписао Мирослав Дучић, председник Друштва. Протокол о сарадњи омогућиће тешњу сарадњу између удружења и архивиста, размену стручних искустава,  публикација и слично.

Потписивању протокола су присуствовали помоћник министра у Министарству просвете и културе Републике Српске, Тања Ђаковић и Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци, Владимир Николић. Том приликом господин Николић је оценио да је овај споразум веома значајан, истакавши да Српска и Србија морају интензивно сарађивати у свим сегментима за опште добро српског народа. „Архивски радници треба да буду пример за све друге да сарађују једнако добро“, истакао је Генерални конзул.

Текст Протокола о сарадњи можете преузети ОВДЕ.

image4 1      image5 1

Чланак у Гласу Српске о догађају можете видети ОВДЕ.