Међународно архивистичко саветовање АДС, Чачак, 9-11. октобар 2019. године

Објављено понедељак, 14 октобар 2019

 

ПРОГРАМ САВЕТОВАЊА (СРПСКИ)

ПРОГРАМ САВЕТОВАЊА (ЕНГЛЕСКИ)

КЊИГА САЖЕТАКА

КЊИГА САЖЕТАКА (КОРИЦЕ)

ФОТОГРАФИЈЕ СА САВЕТОВАЊА

ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СА САВЕТОВАЊА

ЗАКЉУЧЦИ СА САВЕТОВАЊА

ЗБОРНИК РАДОВА

У периоду од 9. до 11. октобра 2019. године у Чачку је одржано Међународно архивистичко саветовање, као најбољи начин за обележавање 65 година од оснивања Друштва архивских радника Србије, данас  Архивистичког друштва Србије.

По трећи пут организатор окупљања архивиста из Србије и окружења било је Архивистичко друштво Србије. Покровитељи саветовања били су Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Чачак. Партнери у организацији били су Архив Србије и Међуопштински историјски архив у Чачку. Пријатељи саветовања, већ трећу годину за редом били су Метал Системи Плус доо из Крагујеца, Тревис доо Београд и Digital Archiving Solutions doo Београд. Теме конференције биле су „Архиви у електронском окружењу" и „Архивска служба данас и у будућности". У току три радна дана учесници су могли да чују укупно 36 реферата аутора из Босне и Херцеговине, Хрватске, Холандије и Србије.

 

У среду, 9. октобра уприличено је свечано отварање, а гостима су се обратили поред председнице Архивистичког друштва Србије, Леле Павловић и Дејан Масликовић, помоћник министра за културу и информисање Републике Србије за сектор дигитализације, Верица Филиповић у име Архива Србије и Милун Тодоровић, градоначелник Чачка. Уводна предавања у среду имало је три излагача, а представљени су и спонзори саветовања са својим производним програмом за архиве. За учеснике је уприличена и промоција књиге Зоранa Бранковића „Дечаци с Мораве“.

У четвртак 10. октобрау оквиру прве сесије „Архиви у електронском окружењу“, а након уводних говора представника Министарства културе и информисања Републике Србије и поздравних говора представника архивистичких удружења, своје радове и презентације је изложило 13 аутора. Модератори у две групе предавања били су Стјепан Прутки (Државни архив у Вуковару) и Мирјана Обрадовић (Историјски архив Београда) и Синиша Домазет (Архив Босне и Херцеговине) и Јасмина Латиновић (Историјски архив Београда). У паузи, заинтересованима је представник фирме Ceiba из Чешке представио производни програм ове фирме везан за  опрему за конзервацију и рестаурацију. 

Након паузе, истог дана започета је друга сесија на тему „Архивска служба данас и у будућности - актуелна питања и проблеми“. Уводно предавање о раду и проблемима архива у Србији дала је Верица Филиповић, архивски саветник на пословима Матичне службе Архива Србије, а затим је своје радове изложило 5 излагача. Модератори овог дела били су Милена Поповић Субић (Архив Војводине) и Марија Тодоровић (Историјски архив Крагујевац).

Радни део је завршен излетом до манастира Светог Николе у Јежевици и свечаном вечером.

Трећи радни дан био је наставак сесије од претходног дана. Модератори у два радна дела били су Јасмина Живковић, мср (ИА Пожаревац) и Бошко Ракић (ИА Крагујевац) и мр Мирјана Богосављевић (Архив Србије) и Милорад Јовановић (ИА Јагодина). У току радног дела представљено је укупно 13 реферата.

Новина овогодишњег саветовања је радионица за архиваре из регистратура, који су запосленима на пословима заштите ван архива могли да поставе конкретна питања и изнесу своја искуства. Такође, ове године по први пут је уприличено додељивање признања „Најбоља регистатура“ за 2019. годину. Комисију која је одлучивала о пристиглим пријавама чинили су Лела Павловић, председница АДС, Љиљана Дожић, архивски саветник Архива Војводине, члан Извршног одбора Архивистичког друштва Србије и Вукадин Шљукић, секретар Архивистичког дрштва Србије. Носилац овогодишњег признања је Основни суд у Пожаревцу, а архивару те регистратуре, Биљани Андрејић, признање је уручила председница Архивистичког друштва Србије, Лела Павловић. Љиљана Дожић, члан Комисије  је прочитала образоложење.

Архивистичко друштво Србије је у оквиру саветовања уручило захвалнице: Министарству културе и информисања РС, Архиву Србије, Граду Чачку, колективу Међуопштинског историјског архива Чачак, Мирославу Дучићу, претходном председнику Архивистичког друштва Србије, Агенцији „Astor Travel“, УТП „Моравa“, предузећима „Метал Системи Плус“ доо Крагујевац, „Тревис“доо Београд и „Digital Archiving Solutions“ доо из Београда.

Комисију за закључке као и прошле године чинили су: Милена Поповић Субић (Архив Војводине), Милорад Јовановић (Историјски архив Јагодина) и Слободанка Цветковић (Историјски архив Пожаревац). Закључци ће у наредним данима бити објављени на сајту Архивистичког друштва Србије.

На самом саветовању објављена је Књига сажетака са саветовања. 

Радови аутора биће објављени у Зборнику радова.

 

 

 

Погодака: 1700

ПОСЕТИОЦИ

Посетиоци
3
Чланци
356
Број прегледа чланака
213273

КОНТАКТ

Карнегијева 2

11000 Београд

Телефон: +381(0)11/33-70-781, локал 125

Факс: 031/513-484

e-mail: arhivistickodrustvosrbije@gmail.com

google