Позив на саветовање лица запослених на пословима заштите архивске грађе ван архива

Објављено петак, 10 децембар 2021

ПОЗИВ НА САВЕТОВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ НА ЗАШТИТИ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ ВАН АРХИВА У ЈАВНИМ АРХИВИМА СРБИЈЕ

Поштоване колеге,

Према претходним договорима, а на иницијативу Радне групе за заштиту архивске грађе ван архива при Архивистичком друштву Србије, Архивистичко друштво Србије и Историјски архив у Смедереву организују Саветовање представника свих архива у Србији, стручних лица која су ангажована у архивима на заштити архивске грађе ван архива (спољна служба).

Саветовање ће бити одржано дана 17. децембра 2021. године (петак)у Регионалном центру за професионални развој запослених у Смедереву, ул. Горанска бб, са почетком у 11.00 часова.

Домаћин Саветовања је Историјски архив у Смедереву.

Кључну тему Саветовања представљају Закон о архивској грађи и архивској делатности (Сл. гласник бр. 6/2020) и подзаконска акта донета на основу овог Закона, а која су од значаја за заштиту архивске грађе ван архива и рад спољне службе.

Такође, на Саветовању ће бити разговора и о следећем:

- упознавање свих колега одговорних за заштиту архивске грађе ван архива у архивима, са досадашњим радом Радне групе за заштиту архивске грађе ван архива, донетим предлозима и закључцима,

- примена важећих законских и подзаконских одредаба о заштити архивске грађе ван архива, проблеми са којима се суочавају колеге у заштити архивске грађе ван архива, искуства, предлози;

- евентуални предлози за измену и допуну Закона о архивској грађи и архивској делатности;

- предлози за уједначавање праксе рада спољних служби у архивима и у том смислу израде заједничког става према матичним архивима.

Крајњи циљ Саветовања свакако јесте међусобног усаглашавања и стандардизације рада на заштити архивске грађе ван архива у архивској мрежи Србије.

Драге и поштоване колеге, радујемо се сусрету, а да бисмо могли организационо све припремити у најбољем реду, љубазно Вас молимо да потврдите своје присуство у понедељак 13. децембра 2021. године, а најкасније у уторак 14. децембра 2021. године путем електронске адресе Архивистичког друштва Србије, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Тaкође, за све информације и договор у вези Семинара, доступни су e-mailадресе колегинице дрЈасмине Живковић, архивског саветника, координатора Радне групе за заштиту архивске грађе ван архива АДС-а: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

С поштовањем,

Председница АДС