Учешће архивиста из Србије на конференцији архивиста Мађарске

Објављено среда, 30 септембар 2015

 

Ове године је Друштво архивских радника Мађарске одржало свој редовни годишњи састанак од 6. јула до 8. јула 2015. године у Геделеу близу Будимпеште. Главна тема конференције била је "Архивски извори у Руској Федерацији који се односе на историју Мађарске".

На пленарној седници у понедељак, 06. 07. предавања су била веома разноврсна и интересантна. Руски архивисти су упознали скуп о архивским изворима Другог светског рата у руским архивима, могућности истраживања архивске грађе у руским, углавном у Московским архивима. Дискусија је била диманична јер се прикључио велики број архивиста са веома интересантним, пре би се рекло животним питањима, а тицала су се документације која се чува у Руским архивима, а односе се на живот грађана Мађарске.

У уторак, 07. 07. настављена је ова тема, али о архивским изворима у архивима Мађарске, са посебном освртом на депортацију Јевреја и сељење немачког становништва из Мађарске, док се трећи дан рада одвијао у секцијама, и то: заштита архивске грађе, објављивање изворне архивске грађе, привредна, информатичка секција, историја науке и просветна делатност архива.

Поред стручног рада организатори сваке године организују излете, како би учеснике упознали са културним и туристичким занимљивостима града домаћина. То се догодило и ове године, па смо тако прошетали улицама Геделеа и упознали заменитости тог града, подотово каштел краљице Елизабете. У оквиру дружења посетили смо Сентaндреју и упознали се са заменитистима колевке српске културе на територије Мађарске. Били смо и у граду Вац, која исто тако леп и интересантан градић.

Као представник Друштва архивиста Србије, заједно са колегама из Србије, обишао сам музеј  Будимске православне епархије. У посети су биле и колеге из архивских установа држава које се непосредно граниче са Мађарском. Уприличен је разговор са директором архива Будимпештанске жупаније, који је само за ову прилику дошао у Сентандреју. Кустос музеја Будимске епархије, госп. Коста Вуковић, показао је велико интересовање за грађу овог архива која потиче из 18. и 19. века и која је добрим делом писана на српском језику, а односи се на политички, привредни и културни живот Срба у Мађарској. Председник удружења мађарских архивиста, г. Арпад Тyеквицска, је веома заинтресован за истраживање, и на овом састанку, коме је присуствовао и директор Суботичког архива, Стеван Мачковић, предложено је да се кроз пројекат два Друштва крене у сређивање и касније истраживање ове грађе. Предлог ће се узети у разматрање и о томе ће се обавестити Архив Србије и наравно Министарство културе.

Вече је увек предвиђено за дружење, упознавање и опуштање присутних, и ове године уз добру музику и вечеру дружили су представници више од десет земаља са архивистима са територије Мађарске.

Ужице 11.07.2015.                                                                                                                                                                         Мирослав Дучић

Фотографије можете погледати овде. Аутор фотографија: С. Мачковић

 

 

 

 

 

Погодака: 352

ПОСЕТИОЦИ

Посетиоци
3
Чланци
168
Број прегледа чланака
62859

КОНТАКТ

Карнегијева 2

11000 Београд

Телефон: +381(0)11/33-70-781, локал 125

Факс: 031/513-484

e-mail: arhivistickodrustvosrbije@gmail.com

google